Az önismeret nem opció, hanem az út a boldogsághoz

Az önismeret nem opció, hanem az út a boldogsághoz

Az önismeret nem opció, hanem az út a boldogsághoz

2024. augusztus 06. - Gálik Klári

blog-cover_jo.pngMi az önismeret igazából?

Az önismeret egyik legfontosabb aspektusa az önelfogadás. Ahhoz, hogy valóban boldogok és elégedettek legyünk, elengedhetetlen, hogy elfogadjuk és szeressük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Az önelfogadás azt jelenti, hogy tudatosan felismerjük és békében élünk saját hibáinkkal és erényeinkkel egyaránt. Ezt talán könnyebb mondani, mint megvalósítani, különösen egy olyan világban, amely tele van irreális elvárásokkal és nyomással. Lásd a közösségi médiában viselt “boldogság-álarcokat”. Az elmúlt több, mint egy évtizedben abban biztos vagyok, hogy mindenki szenved, csak divatos lett kifelé azt mutatni, hogy ez nem így van. Ez viszont sajnos még több szenvedéshez vezet a jövőben.

AZ ÖNISMERETI ÚT STÁDIUMAI ÉS KIHÍVÁSAI

Fontos arról őszintén és kendőzetlenül beszélni, hogy hogyan is zajlik az önismereti út. Nem egy állandóan felfelé ívelő utazás ez. A részvény mozgásokhoz szoktam hasonlítani – volt biztosítósként – mert ez szemlélteti a legjobban, hogy egyszer fent-egyszer lent, de hosszú távon felfelé haladunk.
Az önismereti út több stádiumra bontható, és mindegyik szakasznak megvannak a maga kihívásai:

1. Felismerés: Az önismeret első lépése az, hogy felismerjük, szükségünk van arra, hogy igazán megismerjük önmagunkat. Gyakran egy krízishelyzet vagy személyes kudarc vezet minket erre a felismerésre.

Kihívás: Az első lépés mindig nehéz, hiszen szembe kell néznünk azzal, amit eddig talán elnyomtunk magunkban.

2. Felfedezés: Ebben a szakaszban elkezdünk mélyebb betekintést nyerni önmagunkba. Ennek része lehet az érzelmeink megértése, a személyiségünk feltérképezése és a múlt traumáinak feldolgozása.

Kihívás: Talán ez a szakasz a legnehezebb, mert gyakran fájdalmas emlékeket és érzéseket hozhat felszínre, amikkel nem szeretnénk újra találkozni.

3. Elfogadás és megbocsátás: Miután felfedeztük önmagunkat, el kell fogadnunk mindazt, amit találtunk és meg is kell bocsátanunk magunknak, hiszen e nélkül nem tudunk tovább lépni.

Kihívás: Az önelfogadás különösen nehéz lehet, mivel meg kell birkóznunk a szégyen, a bűntudat és az önkritika érzéseivel. Az elfogadás és a saját magunknak való megbocsátás azonban kulcsfontosságú lépés afelé, hogy valóban békére leljünk saját magunkkal.

4. Integráció: Az út utolsó szakasza az, amikor a megismert és elfogadott énképet integráljuk mindennapi életünkbe. Ez azt jelenti, hogy a megszerzett önismeretet felhasználjuk a döntéseinkben, a kapcsolatainkban és a személyes fejlődésünkben.

Kihívás: Az utolsó szakasz sem egyszerű, hiszen tele van kihívásokkal, mert állandóan változunk és fejlődünk.

onismeret_2-1024x682.jpg

AZ ÖNISMERETI ÚT AKADÁLYAI

Ahhoz, hogy ne adjuk fel az utunkat önmagunk megismerése és elfogadása felé, ismernünk kell, hogy milyen akadályokkal találkozhatunk az utunk során.

Az önismereti út során számos nehézséggel és akadállyal találkozhatunk, melyek jelentősen meg tudják nehezíteni a belső megértés folyamatát. A jógafilozófia tanításai alapján az akadályokat (avagy klesákat) öt fő kategóriába sorolhatjuk, a 6. kategóriát pedig saját tapasztalatként tettem hozzá.

  1. Avidjá (tudatlanság): A legfőbb akadály a tudatlanság, azaz a valódi természetünk felismerésének hiánya. Ez a tudatlanság vezethet ahhoz, hogy helytelenül ítéljük meg saját magunkat és másokat, illetve elveszünk az illúziókban.
  2. Aszmitá (egoizmus): Az ego túlsúlya, amikor az énképünk és az egyéni identitásunk túlságosan meghatározza a tetteinket és gondolatainkat. Az egoizmus gyakran blokkolhatja az önismeret útját, mivel nem engedi, hogy objektíven lássuk magunkat.
  3. Rága (ragaszkodás): A ragaszkodás a vágyakhoz és szokásokhoz való erős kötődés. Ezek az anyagi vagy érzelmi ragaszkodások meggátolhatnak minket abban, hogy továbblépjünk és változzunk.
  4. Dvésha (ellenszenv): Az erős ellenszenv és negatív érzelmek mások iránt. Ezek az érzelmek meggátolhatják a belső béke elérését és az önelfogadást.
  5. Abhinivésa (félelem): A változástól és a haláltól való félelem. Ezek a félelmek gyakran visszatarthatnak bennünket a fejlődéstől és a változástól, amely elengedhetetlen az önismeret útján.

6. PLUSZ: Túl sok módszer és információ egyszerre: A mai világban pedig felfedeztem még egy akadályt, ami 10 évvel ezelőtt még nem igazán volt jellemző: amikor túl gyorsan akarjuk megismerni önmagunkat és ezért minden tanfolyamon ott vagyunk és túl sokféle módszert halmozunk fel egyszerre. Ennek az a veszélye, hogy kimerül az idegrendszerünk, összezavarodunk a sok információban és bele is fáradhatunk az állandó befelé figyelésbe, mert mindig azt érezhetjük, hogy velünk valami gond van és meg kell javítani. Minden módszer más és más energetikai alapon működik, ezért azt javaslom, hogy maximum 2 módszert végezzünk egyszerre.

Nem attól fogunk gyorsabban fejlődni, ha mindent magunkba akarunk szívni és minden tréninget el akarunk végezni (ez pont, hogy lassítja a folyamatot), hanem attól, hogy ALKALMAZZUK A TANULTAKAT A MINDENNAPI ÉLETÜNKBEN. Ez itt a szűk keresztmetszet.

onismeret_3-1024x682.jpg

HOGYAN KÜZDJÜK LE AZ AKADÁLYOKAT?

Az akadályok leküzdése türelmet, kitartást és tudatosságot igényel. Néhány módszer, amellyel legyőzhetjük ezeket az akadályokat:

  1. Önreflexió: Rendszeresen szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk az érzéseinket és gondolatainkat. A naplózás erre egy kifejezetten hatékony módszer.
  2. Meditáció és jóga: A meditáció és a jóga segítenek megtisztítani az elménket és megtalálni a belső békét. Amikor a fókuszunkat a külvilágról a belvilágunkra helyezzük, akkor ezek a gyakorlatok elősegítik a mélyebb önismeretet.
  3. Támogató közösség: Keressünk olyan barátokat, családtagokat vagy szakembereket, akik támogatnak és megértést nyújtanak. Pl: Kapcsolatok Akadémiája
  4. Önsegítő források: Olvassunk könyveket, vegyünk részt önismereti workshopokon vagy keressünk online forrásokat, amelyek segíthetnek az önismeret fejlesztésében. De figyeljünk oda, hogy ne legyen túl sokféle módszer, mert ezek gyakran ellentmondanak egymásnak, és összezavarodhatunk.
  5. Szakmai segítség: Ne féljünk segítséget kérni szakembertől, ha szükségét érezzük. Ahogy Amerikában mindenkinek van terapeutája és a coach-csa, nálunk is normalizálható, ha dolgozunk magunkon.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy az önismeret és az önelfogadás elengedhetetlenek a boldog és kiegyensúlyozott élethez. Bár az út néha nehéz és kihívásokkal teli, a belső béke és a harmonikus élet elérése érdekében érdemes kitartóan dolgozni önmagunkon.

2012-ben arra esküdtem fel Indiában, hogy átadom a megszerzett tudásomat és a tapasztalatomat annyi embernek, amennyinek csak tudom, hogy még több boldog ember legyen a világon és létre tudjunk hozni egy szebb és békésebb világot magunknak és a következő generációnak. Önismeret nélkül sajnos ez lehetetlen, ezért bátorítalak téged is, hogy kezdd el minél hamarabb, mert hidd el, hogy hosszú távon abszolút megéri.

A 2021-ben létrehozott Kapcsolatok Akadémiájában minden segítséget és támogatást megadunk a tagoknak, hogy a leghatékonyabban, biztonságban, könnyebben járják végig az önismereti utat, ami egy soha véget nem érő folyamat, mert életünk leghosszabb kapcsolata önmagunkhoz köt.

megbocsatas-elengedes.jpg

Különleges ÉLŐ program a Kapcsolatok Akadémiájáról Gyógyítsd meg a szíved: Tanulj meg IGAZÁN megbocsátani és teremts harmóniát az életed minden területén!

Te is folyamatosan a boldog és kiegyensúlyozott életért küzdesz, mégsem sikerül elérned? Folyton ugyanazok a negatív érzések, gondolatok és események ismétlődnek az életében, hiába igyekszel elkerülni őket? Az érzelmi megakadásodat a régóta hordozott sérelmek okozzák.

Less be a Kapcsolatok Akadémiája augusztusi egyedülálló élő online transzformációs programjára, ahol megtanulhatsz valóban megbocsátani – elsősorban saját magad miatt, hogy végre boldog életet élhess! Regisztrálj ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://galikklara.blog.hu/api/trackback/id/tr9718461097
süti beállítások módosítása